2015-06-23

En dag på jobbet

Sitter på jobbet. Lugnet inför semestern börjar infinna sig hos oss som är kvar. Saker har fallit på plats och det känns spännande att få komma tillbaka till hösten (augusti). Det har varit ett slitigt år där vi tillsammans har brottats med att få tillbaka kulturen och känslan av teamwork hos alla. Roligt har det också varit och nyttigt. Hur definierar vi det här? Vad står bakom den här visionen osv. Samtidigt med det här arbetet så har verksamheten fortgått med allt vad det innebär av vardagliga problem som skall lösas. En titt i backspegeln och vi konstaterar att det har varit ok, vi är "ute på andra sidan". Vi har kommit en bit på väg och det känns bra.
   Nästa vecka kommer några av oss att vara på Almedalsveckan i Visby för att gå på seminarium kring frågor som är viktiga för vår fortsatta utveckling. Därefter inträder semestern. Så... det går mot ljusare tider! Vi är på gång och laddade inför det som kommer sen - i höst.
Kram
L

2015-06-22

Tid för eftertanke

Jag behöver tid. Mängder av timmar till eftertanke. Jag är lite vilsen och sliten efter åren som varit. Först kändes det så befriande att ha lagt ett år bakom mig utan cancer. Men allt eftersom tiden gått efter nyår så känner jag hur något inom mig pockar på uppmärksamhet. Något som vill få utrymme och plats. Jag vet inte på vilket sätt jag ska ge det utrymme eller "komma åt" det. Vet bara att jag behöver låta det komma och våga möta det med allt vad det innebär. Vad är det för budskap? Vad kommer det att betyda för resten av mitt liv?
   Så i sommar och till hösten har jag avsatt lite egentid, lite familjetid och lite tid för min och mannens relation. Att alla de viktiga tårtbitarna får utrymme. Jag och mannen ska resa bort. Bara vi två till en plats där vi inte känner några andra. Tillåta oss att vara ett par utan de distraktioner som alltid finns runtomkring när vi är hemma. Stänga av telefoner och mail. Ta ledigt från jobb och krav.      Egentiden blir hemma i huset i Stockholm, utan barn och man. Ensam hemma, fri att göra det som faller mig in i den takt som jag tycker passar för dagen. Spännande. Behöver det här innan hösten kommer. Öppna upp för de möjligheter och de sårbarheter som måste ses över.

L

2015-06-21

Ljusa nätter

Älskar kvällarna och nätterna. Ljuset som skimrar och dimslöjorna som sveper över landskapet. Mystiken, sagokänslan och alla vackra färger på himlen. Jag har inte hängt med på att det blivit sommar. Vet inte riktigt när och hur den kom. Jag förtrollas av grönskan och förundras över all växtkraft. Framför mig ligger nu alla de roliga saker som händer på sommaren. Resor, umgänge, vila, bad, sol, lata dagar och sköna kvällar.
   I veckan väntar en tripp till älskade ön och fix i huset i Visby inför sommaruthyrningen. Det ska bli kul, alla tjejkompisar åker med och vi förenar nytta med nöje. Fix och pyssel, goda luncher, restaurangbesök och lite sena kvällar på krogen. Underbart och skönt med en 3 dagarsvecka på jobbet.
Kram
L

2015-06-18

Midsommarfirande

Vi borde vara på Gotland, självklart borde vi det. Men vi kommer att vara hemma. Fira med goda vänner och ta helgen som den kommer. Kanske åka in till city och flanera lite i ett sommarlugnt Stockholm. Ta en tur ut i skärgården. Ja, planerna är få, god mat inhandlad, familjen samlad. Det blir bra.
Hoppas ni alla får en fin helg!
L

2015-06-16

Tudelning

Mitt hjärta är tudelat. Den ena halvan är trasig och kantstött och den andra halvan försöker sköta sin uppgift. Se det som en metafor. Det är känslan av tudelning. Hjärtat vill inte vara med fullt ut. Vill inte hänga på mig i det jag gör. Hjärtat stretar emot och försöker sätta sig på tvären. Ja, herregud! Här hos mig, inombords är det rörigt och ibland stillnar det ut och allt faller på plats.
Kram
L

2015-06-14

Helg i ledighetens tecken

Den här helgen har jag känt av att ledigheten närmar sig. Jag har tagit mig tid att njuta av värmen, solen och lugnet i att inte göra någonting. Inledde helgen med en AW i Hammarby sjöstad på en mysig restaurang vid vattnet med goda vänner. Igår njöt vi av solen i trädgården, en lång promenad längs med vattnet sedan firande av min guddotters födelsedag. Kvällen avslutades med god grillad middag utomhus. Härligt att sitta ute när vindarna är ljumma och solen är mjukt guldfärgad. Idag har det varit dåligt väder och jag har passat på att umgås med min syster och prata ikapp om saker vi inte hunnit med under de senaste hektiska veckorna som varit.
Kram
L

2015-06-12

Underbart är kort

Försommar i Sverige är något av det vackraste jag vet. Skirt, ljusgrönt, mjukt och lite "nytt". Sprängkraften i allt det gröna, de långa ljusa kvällarna, nätterna som inte riktigt mörknar och alla nordbor som byter skepnad för att njuta denna intensiva tid. Tänk vad många av oss (inklusive mig själv) som laddar lång tid på året för semestern. Då ska allt rymmas; vila, nya intryck, resor, träffa nära och kära, vårda relationer, träna, laga god mat, lata dagar i solen, fester m.m.
   I år ska jag efter semestern börja leva mer i nuet. Ta vara på stunden och dagen och inte leva för nästa ledighet eller resa. Vardagen måste bli mer berikande. Det är en utmaning och jag har lovat mig själv att jag i sommar ska göra lite bokslut och fundera på hur framtiden ska se ut.
Kram 
L

2015-06-11

Delar av livet

Ibland kan livet delas in i olika bitar; familj, vänner, fritid, jobb, egentid och relation. Livet flyter på när alla bitar får den plats som behövs för att vi ska må bra. Ibland tar vissa bitar för stort utrymme. Just nu har mitt arbete tagit alldeles för stor plats. Måste ändra på det. Jaget behöver få mer stimulans och tid. Familjen behöver även den hitta tillbaka till en bra rytm efter att ha varit i oklang under en tid. Det är som om vi virrat omkring för att hitta en ny plats. De gamla platserna som var innan passar oss inte längre. Nu behövs nya rutiner, nya umgängesformer och andra vanor. Vi får se vad som händer. Ingen som vet.
Kram
L

2015-06-10

Dagen D

I morgon är det en sådan dag som jag ofta fasar för innan. När jag ska göra något inför många människor. När allt fokus ska stå på mig och det jag ska säga och det inför väldigt många människor.

Jag. Gillar. Det. Inte.

  Men det ingår i jobbet och jag har förberett mig så gott det går. Försöker tänka positiva tankar och hålla huvudet kallt. Jag vet att när jag väl står där så gör jag det på autopilot. Efteråt brukar jag inte ha en aning om reaktionerna från åhörarna eller hur lång tid det tagit. Så, i morgon smäller det. Ska bara komma ihåg att andas lite först och försöka få alla nerver på plats.
L

När sommaren kommer

Jag ser verkligen fram mot att få "sommarlov" med familjen. Åka till Gotland och bara vara. Strosa längs med stranden och leta fossiler. Sitta med ett gott glas vin eller en kopp kaffe och se på solnedgången. Gå upp tidigt, tidigt på morgonen och ta ett dopp i havet. Och så hästarna, att hälsa godmorgon, stryka deras varma mular och få en kärvänlig puff i magen. Det är sommar! Nu är den här och snart börjar den efterlängtade ledigheten. Men först idag är det skolavslutning för "lilla" E.
Kram
L

2015-06-09

Att välja

Det är viktigt att välja. Att göra val kan vara väldigt lätt och ibland svårt. Det handlar också om att acceptera andras val och att de kanske inte ser ut som mina val. Vi väljer utifrån olika grunder och det ger olika konsekvenser. Så om jag väljer något som någon annan väljer bort så måste jag välja på nytt. Då får jag utifrån den erfarenheten bestämma mig för vilken väg jag ska gå. Min väg går alltid framåt och vidare. Det är inte så svårt att besluta om. Svårare kan det vara att bestämma sig för att inte se sig om igen eller att vänta in andras beslut. Livet går inte i repris, det måste levas just här och just nu. Med den insikten blir siktet framåt klarare och tydligare vilket skapar nya valmöjligheter. För så är det ju! Ganska underbart faktiskt! När något gammalt tar slut tar något nytt vid. Men då måste vi först kunna släppa det gamla. Så nu släpper jag och faller fritt! Jag väljer att bejaka och ha ett öppet sinne för de förändringar som kommer att forma min framtid. Det är bara att hälsa välkommen och tacksamt och nyfiket ta emot det som kommer att ske.
Lev här och nu!
L

2015-06-08

Jag eller alla andra?

Vi lever i en värld tillsammans med andra. Det gäller att kunna navigera i att vara en del av ett sammanhang. Vad behöver jag eller du som människa för att må bra? Hur mycket ska vi bry oss om vad andra tycker och tänker om det vi gör? Jag vet inte, har inga bra svar på det. Det enda jag vet är att hur vi än gör, vilka beslut vi än fattar så kommer andra alltid ha en åsikt om det. Vad är då viktigt att ta hänsyn till? Vems åsikter, tankar och känslor ska få väga tyngst när vi fattar beslut om viktiga saker i livet? Går det nånsin att göra "rätt"? För mig är rätt att göra det som får mig att må bra och då får jag även kraft att ta hand om mina nära och kära på ett sätt som är viktigt för mig.
   Styrkan sitter i att ha vänner som genuint vill ens allra bästa. Som månar om att vi ska må bra och rida ut de stormar vi möter i livet. Jag tänker att sanna vänner är de bästa krockkuddar vi kan ha. När jag faller tar ni emot mig och vice versa. Vi skrattar, leker, lever, gråter, sörjer och förbannar tillsammans. Inga strider blir för svåra eller mörka med vänner att hålla i handen. Jag är tacksam för mitt gäng. Att vi månar om varandra, ser varandra, är ärliga mot varandra och peppar varandra till att våga göra!
Happy monday
L

2015-06-07

Att vara i efteråt

Tidig morgon, ute skiner solen och fåglarna kvittrar. Jag har vinkat av mamma och pappa som vänt åter till Gotland efter en helg med studentfirande. Mannen är på golfbanan och ungarna sover. Själv har jag suttit på altanen i soffan med en kopp kaffe och lyssnat på stillheten med katten i knät. Huset är återställt och doftar gott av såpa och nytvättade dukar. Överallt står det vackra blommor i vaser. Liljekonvaljerna sprider doft av sommar och glada minnen.
   Att se sitt barn ta studenten är en stor händelse. Lyckan som strålar över att nu väntar livet, det fria och stora livet. Allt ligger framför och det är bara att ta för sig! Jag är så glad att jag fått vara med och dela all denna lycka och glädjerusning som det innebär. Se den enorma livskraften och lusten. Förväntningarna, planerna, drömmarna, allt som nu ska prövas och upplevas. Som förälder känner jag mig både stolt och vemodig. En ny tid tar vid. Precis så som det ska vara. Lycka till i livet älskade, älskade unge!
Kram
L


2015-06-04

Kvällen före

Idag har det varit dagen före. Nu är det kväll och allt på checklistan är klart som ska göras idag. I morgon återstår det lite småfix. Nu ska jag lägga mig i sängen med datorn och finslipa på mitt tal till E. Så svårt, så mycket att säga och så stora känslor. Det kommer bli en känslosam dag i morgon. Jag är otroligt blödig när det kommer till sådana här grejer. Har lovat E att försöka skärpa mig. Men det är ju så svårt!!!
Älskade unge...


Förundrat "ny"

Är det efterskalv av att ha varit sjuk som är på ingång? Det är så mycket som ställs på sin spets just nu. Om jag nu varit så här sjuk som jag var under två år så är det kanske inte så konstigt att jag känner mig omtumlad och lite förundrat annorlunda. Jag vet inte riktigt var jag har mig själv hela tiden. Det är ofta jag kommer på mig själv med att inte tycka och tänka likadant som innan. Jag vet, vi utvecklas och förändras ständigt. Men nu är det ofta diametralt annorlunda. Sådär så jag kan tänka; va?! Att jag blir lite förvånad över min egen inställning. Samtidigt så har vissa saker inte förändrats ett dugg mer än att jag kan förvånas över att jag fortfarande kan tycka på samma sätt som innan. Låter det konstigt? Lite som att lära känna en ny kompis. För kompis det är jag med mig själv. Mer än nånsin och det är en underbar känsla i all förvirring. Livet rullar på, jag får vara med, jag kan leva fullt ut, det kommer en ny sommar med sol bad och värme.
Livet! 
Ja, tack!
L

2015-06-03

Håll i hatten!

Jobba, hem och laga mat till studenten, fixa lite matsäck till kvällens picknick med sonens skola, iväg på picknick, hem fortsätta laga mat, kompletteringshandla, stryka dukar, plocka blommor, göra checklista (5:e), köpa kläder till skolavslutningen nästa vecka åt lillebror, gå till frissan, sitta sent och arbeta, svara på arbetsmail, städa hemmet, fixa i trädgården, plantera krukor utomhus, laga bilen, systembolaget, skaffa björkris, stryka kläder, skriva tal till avtackningar på jobbet, slå in studentpresent, laga middag, klippa gräset...
HAR JAG GLÖMT NÅGOT?
L

Ensammast i världen

När jag var sjuk i cancer så var det så. Hur många som än fanns runt mig så kände jag mig ensam. Ensam om att bära på en sjukdom som kunde döda mig. Det var en tuff tid men samtidigt har jag med mig en erfarenhet av styrkan i att vara i något som inte går att komma igenom annat än att möta och kämpa med all den energi som jag själv besitter. Men utan andra hade det inte gått lika bra.
   Att vara vuxen är att ibland vara ensammast i världen. Ta ställning, fatta beslut, genomföra och fortsätta framåt. Som ni förstår är jag inne i en period av ställningstagande. Det är spännande, vet inte hur det ska sluta, vet bara att jag måste ta mig vidare och ta STÄLLNING inte låta tiden gå och bestämma åt mig. Det blir inte bra. Behöver bara kunna känna att rätt beslut fattas i rätt tid. Många beslut och tankar blir det...
Kram 
L

2015-06-02

Förändring

Det här blir sommaren när jag måste ta ett steg tillbaka och se på när min äldsta älskade unge ska lämna mig. Stora E ska flytta hemifrån. Saker kommer aldrig mer bli som förr. Bitterljuvt. Stolt och förtroendefull för att hon klarar sig själv, absolut! Om jag har tur kommer hon att mellanlanda här hemma i perioder under ett par år mellan olika skeenden. Ser fram mot det.
   I sommar blir det träning på att vara utan stora E. Även för lillebror, han kommer sakna sin syster. Det blir en annorlunda sommar. En ny sorts sommar. Jag tränar mig nu mentalt på att bejaka förändringen. Låta den föra med sig det nya som vill få sitt utrymme.
Bitterljuvt
L

2015-06-01

Ni som fattas mig

I mitt liv finns det många viktiga människor som står mig väldigt nära. Jag är så glad över er alla och den tillgång ni är i mitt liv! Det är dock inte om er jag ska skriva idag. Idag vill jag berätta om de människor som fattas mig. Som av någon anledning tappats bort på vägen och lämnat ett tomrum efter sig.
   En del av er är vänner från förr, någonstans sprang vi ifrån varandra och har inte hittat tillbaka igen. Några andra är kära släktingar som gått över till andra sidan. Åh, vad jag saknar er, för er finns inga ord! Farmor, du och jag, två själsfränder. Min hand i din. I mitt hjärta har du en alldeles egen plats, precis som mormor. Roliga, busiga mormor. Två karismatiska kvinnor som betydde allt för mig som liten. Min vän, du som gick bort alldeles för tidigt. Länge trodde jag att jag såg dig, i affären, på stan, ja överallt. Saknaden var under lång tid som ett svart hål i bröstkorgen.
   Just nu har jag varit tvungen att lägga till ytterligare en som fattas. Du, du fattas mig varje dag, timma, minut och sekund. Jag kommer på mig själv med att sakna. Det är som en molande värk, ilar ibland och livet går i moll när känslorna tar överhanden.

L